08.06.2021

We are excited to have been granted planning permission for the renovation of a Victorian sweets shop in the Faversham Conservation Area. The former shop is the home for a young family with children who adore the building’s and its unique features and history but are struggling to live comfortably in it with a large part of the building at ground level currently uninhabitable.

The shop front, its bay windows and large barn doors which once housed the grocer’s cart remain well preserved. To the rear, two outbuildings are adjoined to the main house and extend into the back of the property facing its long garden. Formerly a stable for horses and later converted into a sculpture studio where many of Henry Moore’s maquettes were conceived, the outbuildings are now uninhabited and occupy a state of disrepair.

Identifying the potential of extending living areas to the outbuildings, the proposal reorganises the interior and modernises the former studio with the goal of retaining the existing fabric to the greatest extent possible and to grant a new life to the characterful structure. Most interior changes will occur at ground level, where the annexes and the main house will be more integrated with the goal of accommodating new generous living and kitchen areas and a bright and welcoming entrance space. A stronger connection between the interior spaces and the garden will also be established with the addition of the portico and the living area and kitchen reorganised to face towards the length of the annex.