28.05.2021

Progressing through the initial strip-out phase on site this month, the works at Wool Hall will see this old 16th Century Hall readapted into a family home.

The project revolves around reinstating the large ground floor hall that, like much of the house, is an amalgam; the walls have been carved, cut, and repaired over the years and is now a patchwork composition of stone, brick, and blockwork infill. Continuing the practice’s ambition towards sustainable design, the more informal rooms at the rear of the house will reuse existing timber rafters and purlins and the spaces will be formed in the interstices of the old weighty stone walls.

Balancing between preserving the historic character of the hall and its new requirements for modern domestic use, breathable natural lime renders and wood wool insulation boards will be used to provide a liveable and comfortable thermal envelope that resonate with the old fabric of the building.

The initial works onsite reveal the suspected patchwork of materials that make up large parts of the building fabric, and the deteriorated condition of the timber rafters which were previously obscured by ceiling buildups. The next steps will need to be considered carefully to determine how to preserve the existing materials to the greatest extent, and to which extents new interventions will need to be implemented.